Miten valita paras kissanhiekka?

Kissanhiekka on tärkeä osa kissan hyvinvointia ja sisäsiisteyttä. Valitessasi kissanhiekkaa ja käyttäessäsi sitä, on useita tekijöitä, jotka kannattaa ottaa huomioon. Tässä on laaja artikkeli, joka sisältää vinkkejä kissanhiekan valintaan ja sen oikeaoppiseen käyttöön.

Kissanhiekan valinta

 1. Hiekan tyyppi: Kissanhiekkaa on saatavilla eri tyyppeinä, kuten savipohjainen, piipohjainen, luonnonmateriaaleista valmistettu ja hajustettu hiekka. Jokaisella hiekkatyypillä on omat etunsa ja haittansa. On tärkeää valita hiekka, joka sopii sekä kissallesi että sinulle.
 • Savipohjainen kissanhiekka on yleisesti suosittu vaihtoehto, koska se on tehokas hajuja vastaan ja helposti muovattavaa. Kuitenkin jotkut kissat eivät pidä savipohjaisesta tekstuurista.
 • Piipohjainen kissanhiekka on valmistettu piistä ja on pölyämätöntä. Se on hyvä vaihtoehto, jos sinulla on allergioita tai herkkyys pölylle.
 • Luonnonmateriaaleista valmistettu kissanhiekka, kuten pellava tai puupohjainen hiekka, on ympäristöystävällinen vaihtoehto. Se on usein biohajoavaa ja voi olla hajusteeton.
 • Hajustettu kissanhiekka voi auttaa peittämään hajuja, mutta jotkut kissat eivät pidä voimakkaasta hajusta. Varo hajusteita, jotka voivat aiheuttaa allergisia reaktioita sinulle tai kissallesi.
 1. Hiekan hiukkaskoko: Kissanhiekan hiukkaskoko voi vaikuttaa sen hajunhallintaominaisuuksiin ja pölyävyyteen. Hienojakoiset hiukkaset sitovat tehokkaammin hajuja, mutta voivat olla pölyävämpiä. Kokeile erilaisia hiukkaskokoja ja valitse kissallesi sopiva vaihtoehto.
 2. Hiekan pölyämättömyys: Pölyävä kissanhiekka voi aiheuttaa hengitysongelmia sekä sinulle että kissallesi. Valitse pölyämätön hiekka, jotta vältät pölyongelmat. Pölyämättömät hiekat ovat yleensä merkitty pakkaukseen.
 3. Kissan mieltymykset: Jotkut kissat ovat herkempiä muutoksille kissanhiekan merkissä tai tekstuurissa. Jos sinulla on uusi kissa tai kokeilet uutta kissanhiekkaa, seuraa tarkasti kissasi reaktioita. Vaihda tarvittaessa hitaasti uuteen hiekkaan sekoittamalla sitä vanhan hiekan joukkoon.

Kissanhiekan käyttö

 1. Hiekkalaatikon sijoittaminen: Valitse sopiva paikka hiekkalaatikolle, jossa kissasi voi käydä tarpeillaan rauhassa. Sijoita hiekkalaatikko rauhalliseen paikkaan, johon on helppo päästä, mutta jossa se ei ole liian lähellä kissan ruoka- tai lepopaikkaa.
 2. Hiekkalaatikon koko: Valitse riittävän suuri hiekkalaatikko, jotta kissallasi on tilaa liikkua ja kaivaa hiekkaa. Kissa tarvitsee tilaa kääntyä ympäri ja haudata jätöksensä.
 3. Hiekkalaatikon puhtaanapito: Pidä hiekkalaatikko puhtaana poistamalla kissan jätökset päivittäin ja vaihtamalla kissanhiekkaa säännöllisesti. Useimmat kissat arvostavat puhtaita olosuhteita ja saattavat olla haluttomia käyttämään likaista hiekkalaatikkoa.
 4. Hiekkalaatikon puhdistus: Käytä neutraalia pesuainetta ja vettä puhdistaessasi hiekkalaatikkoa. Vältä voimakkaiden kemikaalien käyttöä, koska ne voivat jättää jäämiä, jotka eivät ole kissalle turvallisia.
 5. Useampi hiekkalaatikko: Jos sinulla on useampi kuin yksi kissa, suositellaan useampaa hiekkalaatikkoa. Yleinen suositus on yksi hiekkalaatikko per kissa, plus yksi ylimääräinen. Tämä tarjoaa riittävästi tilaa ja ehkäisee kilpailua resursseista.
 6. Hiekan vaihtaminen: Vaihda kissanhiekka kokonaan säännöllisesti, esimerkiksi kerran viikossa tai tarpeen mukaan. Poista vanha hiekka kokonaan ja pese hiekkalaatikko huolellisesti ennen uuden hiekan lisäämistä.
 7. Ongelmien havaitseminen: Seuraa kissan käyttäytymistä ja tarkkaile hiekkalaatikon käyttöä. Epätavallinen käytös, kuten usein hiekkalaatikolla käyminen tai sen välttäminen, voi olla merkki terveysongelmista tai kissanhiekan epämiellyttävyydestä.
 8. Koulutus ja kannustaminen: Kissanpentujen ja uusien kissojen kanssa voi olla tarpeen opettaa hiekkalaatikon käyttöä. Palkitse kissa kehuilla tai herkuilla aina, kun se käyttää hiekkalaatikkoa oikein, jotta se yhdistää positiivisia kokemuksia hiekkalaatikkoon.

Kokonaisuudessaan kissanhiekan valinta ja sen oikeaoppinen käyttö ovat tärkeitä kissasi hyvinvoinnin ja sisäsiisteyden kannalta. Kokeile erilaisia kissanhiekan vaihtoehtoja ja huomioi kissasi mieltymykset valintaprosessissa. Pidä hiekkalaatikko puhtaana ja tarjoa kissallesi sopiva ympäristö, jotta se voi käyttää hiekkalaatikkoa mielellään.

Jaa tietoa

sUOSITUIMMAT KISSARODUT

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Recent comments