Persialainen

Persialainen kissa on yksi vanhimmista ja tunnetuimmista kissaroduista maailmassa. Sen pehmeä, pitkä ja ylellinen turkki, suuret pyöreät silmät ja lempeä luonne tekevät siitä erittäin suositun rodun kissanystävien keskuudessa. Tässä artikkelissa esittelemme tarkemmin persialaisen kissan luonteen, eliniän, terveyden, hoidon, värit, hinnan, koon, historian ja tiivistelmän tästä ainutlaatuisesta kissarodusta.

persialainen

Luonne

Persialaisilla kissoilla on rauhallinen ja tasapainoinen luonne. Ne ovat tunnettuja hiljaisesta ja lempeästä käyttäytymisestään. Persialaiset ovat sosiaalisia kissoja, jotka kiintyvät syvästi perheeseensä. Ne nauttivat leikkimisestä, mutta niillä on myös taipumus viettää paljon aikaa lekotellen mukavassa paikassa.

Elinikä

Persialaisen kissan keskimääräinen elinikä on noin 10-15 vuotta. Kuitenkin, oikealla hoidolla ja terveellisellä ruokavaliolla jotkut persialaiset ovat eläneet jopa yli 20-vuotiaiksi.

Sairaudet

Persialaisilla kissoilla on taipumus sairastua tiettyihin terveysongelmiin. Niillä on korkeampi riski kehittää Polycystic Kidney Disease (PKD), joka on perinnöllinen sairaus aiheuttaen kystien kehittymistä munuaisiin. Myös silmä- ja hengitystieongelmat ovat yleisiä persialaisilla johtuen niiden erityisestä päärakenteesta.

Hoito

Persialaisten kissojen pitkä, paksu turkki vaatii säännöllistä hoitoa pitääkseen sen kauniina ja terveenä. Päivittäinen harjaaminen auttaa estämään takkuuntumista ja iho-ongelmia. Myös silmien ja korvien puhdistaminen sekä hampaiden hoito ovat tärkeä osa persialaisen kissan hoitoa.

persialainen rotu

Värit

Persialaisia kissoja on monissa eri väreissä ja kuoseissa. Ne voivat olla yksivärisiä, tabby, väripoint, kilpikonnakuvioisia, kaksivärisiä ja monia muita. Yksivärisiä persialaisia voi olla esimerkiksi valkoisena, mustana, sinisenä, punaisena, cream, suklaanruskeana ja lilana.

Hinta

Persialaisen kissan pennun hinta vaihtelee usein sukutaulun, kasvattajan maineen ja pentujen värin mukaan. Keskimäärin persialaisen kissan pennun hinta on noin 800–2000 euroa.

Koko

Persialaiset kissat ovat keskikokoisia tai suuria kissoja. Aikuiset urokset painavat yleensä 4,5-6,5 kg ja naaraat ovat hieman pienempiä, painaen noin 3-4 kg.

Historia

Persialainen kissa on peräisin Iranista, entisestä Persiasta, josta se on saanut myös nimensä. Rodun uskotaan saapuneen Eurooppaan 1600-luvulla, ja se saavutti suurta suosiota viktoriaanisen aikakauden aikana.

Tiivistelmä

Persialainen kissa on tunnettu pitkästä, ylellisestä turkistaan, lempeästä luonteestaan ja kauniista ulkonäöstään. Vaikka sen hoitoon liittyy jonkin verran haasteita, sen rauhallinen luonne ja lojaalius tekevät siitä ihanteellisen lemmikin monille ihmisille. Persialainen on keskikokoinen tai suuri kissa, ja sen hinta vaihtelee monien tekijöiden mukaan. Rodun historia juontaa juurensa Persiaan, ja siitä on tullut yksi maailman tunnetuimmista ja rakastetuimmista kissaroduista.

Jaa tietoa

sUOSITUIMMAT KISSARODUT

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Recent comments