Kissan kynsien leikkaus

Kissan kynsien leikkaus on tärkeä osa kissan hyvinvointia ja terveydenhoitoa. Leikkaamalla kissan kynnet säännöllisesti voit estää niitä kasvamasta liian pitkiksi ja välttää kynsien takertumisen huonekaluihin tai ihoon aiheuttaen epämukavuutta. Tässä artikkelissa käymme läpi ohjeet ja vinkit kissan kynsien leikkaamiseen.

Valmistelu

 1. Hanki sopivat tarvikkeet: Ennen kuin aloitat kissan kynsien leikkaamisen, varmista, että sinulla on tarvittavat välineet. Tarvitset kissan kynsisakset tai kynsileikkurit, jotka ovat tarkoitettu nimenomaan kissoille. Varmista, että välineet ovat terävät ja puhtaat.
 2. Tuo esiin herkut: Kissan kynsien leikkaus voi olla stressaavaa kissalle, joten valmistaudu palkitsemaan kissa herkuilla tai tarjoamalla sille positiivisia kokemuksia. Voit pitää herkkuja lähellä leikkaamispaikkaa ja palkita kissaa rohkaisevasta käyttäytymisestä.
 3. Rentouta kissa: Ennen kynsien leikkaamista pyri rauhoittamaan kissaa. Voit halutessasi harjata kissaa rauhallisesti, leikkiä sen kanssa tai antaa sille aikaa rentoutua ennen toimenpidettä. On tärkeää, että kissa on mahdollisimman rauhallinen ja luottavainen.

Kynsien leikkaaminen

 1. Valitse sopiva hetki: Valitse aika, jolloin kissasi on rauhallinen ja leikkaamiseen sopiva. Voit odottaa, kunnes kissa on rentoutuneessa tilassa tai unessa. Vältä leikkaamista, kun kissa on levoton tai ärsyyntynyt.
 2. Pidä kissa tukevasti: Ota kissa syliisi tai aseta se pöydälle niin, että se ei pääse liikkumaan liikaa. Varmista, että kissalla on turvallinen tuki ja että se tuntee olonsa mukavaksi.
 3. Leikkaa varovasti kynnen kärki: Ota kissan käpälä käteesi ja paina kevyesti kissan varpaita, jotta kynnet tulevat esiin. Leikkaa varovasti vain kynnen terävä kärki, välttäen leikkaamasta liian läheltä verisuonia ja hermoja, jotka sijaitsevat kynnen sisällä. Kynnen läpinäkyvä osa on yleensä turvallinen leikkausalue.
 4. Vältä kiirehtimistä: Leikkaa kissan kynsiä yksi kerrallaan ja etene rauhallisesti. Jos kissa tuntuu levottomalta tai stressaantuneelta, voit keskeyttää ja jatkaa myöhemmin. Älä pakota kissaa jatkamaan, jos se vastustelee tai tuntuu pelokkaalta.
 5. Älä unohda peukalon kynsiä: Muista leikata myös kissan peukalon eli etutassun kynsiä. Nämä kynnet kasvavat usein hitaammin ja voivat tarvita harvemmin leikkausta, mutta tarkista niiden kunto ja tarvittaessa lyhennä niitä.

Jälkihoito

 1. Palkitse kissa: Kun olet leikannut kaikki tarvittavat kynnet, muista palkita kissa positiivisesta käyttäytymisestä. Anna sille herkkuja tai leiki sen kanssa, jotta se yhdistää kynsien leikkaamisen positiivisiin kokemuksiin.
 2. Pidä tarvikkeet puhtaina: Puhdista kynsisakset tai kynsileikkurit jokaisen käyttökerran jälkeen estääksesi bakteerien leviämisen. Voit käyttää desinfiointiainetta tai pestä välineet huolellisesti saippualla ja vedellä.
 3. Säännöllisyys on avain: Kissan kynsien leikkaus tulisi tehdä säännöllisesti, noin 1-2 kuukauden välein. Tämä auttaa pitämään kissan kynnet sopivan pituisina ja vähentää tarvetta teroitukseen huonekaluihin tai raapimapuihin.
 4. Tarvittaessa kysy apua: Jos et ole varma, miten leikata kissan kynsiä oikein tai jos kissasi on erityisen herkkä tai vaikea leikattava, voit pyytää apua eläinlääkäriltä tai eläintenkouluttajalta. He voivat tarjota lisäohjeita ja avustusta leikkausprosessissa.

Kissan kynsien leikkaus voi aluksi tuntua haastavalta, mutta harjoituksen myötä siitä tulee helpompaa sekä sinulle että kissallesi. Ole kärsivällinen, hellävarainen ja palkitseva koko prosessin ajan. Säännöllinen kynsien leikkaaminen auttaa kissaasi pysymään mukavasti ja terveenä.

Jaa tietoa

sUOSITUIMMAT KISSARODUT

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Recent comments